Tuin 'de Villa'
Tuin 'de Villa'
 
De tuin

De tuin ligt rondom het huis met de naam: 'De Villa'. Het huis werd gebouwd in de jaren dertig. De ligging van het woonhuis was zeker voor die tijd bijzonder, als vrijwel enige burgerwoning tussen monumentale boerderijen op pollen. Het huis werd in die tijd door de mensen uit de buurt 'de Villa'  genoemd.

De eigenaren, Fried en Lily Frederix, zijn in 2004 in 'De Villa' komen wonen en hebben de tuin met veel enthousiasme aangelegd. Het perceel is circa 2 ha groot en bestaat uit een siertuin rond het huis, onderverdeeld in een knopentuin, vijvertuin, en achtertuin. Daaromheen liggen een hoogstamboomgaard, een moestuin met veel klein fruit en een bomentuin. Lopend richting stuwwal kom je over een slingerend pad langs twee weilanden. Daar grazen IJslandse paarden. Verder lopend over het pad kom je langs de nieuwe vijver, die in 2012 is aangelegd.  Aan het einde van het perceel vind je de grassentuin.
Een ongeveer honderd jaar oude haag uit de omgeving werd in september 2005 in opdracht van de DLG/ Landinrichtingscommissie Ooijpolder  door de vereniging voor landschapsbeheer ‘de Ploegdriever’ verplaatst en langs het pad  langs de weilanden geplant en wel zodanig dat er steeds weer verrassende doorkijkjes naar de omgeving ontstaan. Onder de oude haag groeien enkele bijzondere planten nl. de (gevlekte) aronskelk en het maarts viooltje.
Ansichtkaart van Wercheren

Een handvol polhoeven vanuit de lucht gezien
als onbeduidende vlokken in een veld maar sterk
door hun terp, geworteld als de duizendknoopfamilie.

Vlak daarbij de Villa, Dame onder het boerenvolk.
Nadat de para's uit de hemel waren gesneeuwd,
kwam Zij onder de vlag van Het Rode Kruis en
schreeuwde dat zo hard van dak en poort en ramen
dat men ook het witte vijftal ging ontzien.

Vuur en water sloegen gaten in dit vlakke land,
het kleinste kerkdorp werd nog kleiner maar villa
en pollen overleefden: O, Wonder van Wercheren.

Victor Vroomkoning 2013
4 september 2013:
In de tuin werd het gedicht Ansichtkaart van Wercheren van Victor Vroomkoning, oud stadsdichter van Nijmegen, onthuld door Cea van Dillen, schrijfster van het boek De Villa in de frontlinie. Jan van Eck, cultuurhistoricus, vertelde over de historie van Wercheren.